Graviditet vecka 11 och 12



Vecka 11


Inre och yttre könsorgan bildas i graviditetsvecka 11. Äggledare och testiklar blir färdigbildade hos fostret. Den mest kritiska perioden av graviditeten är nu över. Fostret har via navelsträngen förbindelse med moderkakan där det får syre och näring genom blodet.

Moderkakan ser också till att koldioxid och andra avfallsprodukter absorberas från fostret och leder över dem i ditt blod.  

Hos en del börjar illamåendet att avta, men många har fortfarande problem med vissa lukter.

Vid denna tidpunkt kan det vara klokt att börja tänka på graviditetskurs. Förr i tiden ställde kvinnor i vänkrets, släkt och familj upp och hjälpte till vid en förlossning. Denna kvinnogemenskap utvecklade en erfarenhet och kompetens kring vad som händer under en förlossning. Något som var helt nödvändigt. Kvinnorna hjälpte varandra, och man såg till att unga kvinnor som kanske skulle föda om ett par år också fick vara med. På detta sätt fick många kvinnor sin förlossningsförberedande upplärning. 

I Sverige idag är det vanligast att förlossningar sker på sjukhus och att barnmorskan finns med. Få kvinnor har själva varit med och sett en förlossning. Det erfarenhetsutbyte som sker mellan kvinnor baserar sig på berättelser om hur en förlossning kan vara. Många kvinnor söker själva information om graviditet och förlossning via böcker och internet. Att delta i en förlossningsförberedande kurs kan vara en bra idé. Ta kontakt med barnmorskan i din kommun för att få reda på vilket utbud som finns. 

Fostrets längd: 42,5 mm från hjässa till stuss.

Vecka 12


Musklerna fortsätter växa så nu gör fostret allt större och kraftigare rörelser. Hjärna och muskler koordineras. Fostret kan redan nu öppna och stänga sina händer och suga på tummen. Tår och fingrar får naglar. Fostret växer flera millimeter varje dag. Huvudet är stort i förhållande till resten av kroppen. Det börjar produceras mer fostervatten, då barnets njurar börjar producera och utsöndra urin.

Moderkakan är nu färdigutvecklad. Yrsel och huvudvärk är normalt och beror troligen på den ökade blodmängden hos den gravida. Illamåendet ger ofta med sig vid denna tidpunkt. Många kommer att må bättre och vara mindre trötta i vecka 12.

Redan tidigt i graviditeten ökar behovet av att kissa för en del. Allt eftersom livmodern växer blir det mindre plats för blåsan. Men efter vecka 12 lättar detta ofta, då din livmoder når över bäckenet och blåsan får bättre plats igen. Allt som graviditeten fortlöper kommer blåskapaciteten återigen minska, eftersom fostret tar mer och mer plats i bäckenhålet. 

Graviditetshormonerna får tjocktarmen att arbeta långsammare, var därför noga med en fiberrik kost så att du inte får förstoppning. 

Din livmoder har nu vuxit ovanför blygdbenet.  

Fostrets längd: 52 mm från hjässa till stuss.
Fostrets vikt: 30 g.